Обратно към категорията

Работниците засегнати от затварянето на редица бизнеси ще могат да се възползват от парична помощ

Добавено на: 25.11.2020 11:35
   

От понеделник работещите в бизнесите, които затварят заради новите ограничителни Covid мерки, ще могат да кандидатстват за помощ от 24 лева за всеки от дните, в които ще са в непланетен отпуск. Това обяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, цитирана от БНР.

Постановлението за новата мярка в подкрепа на бизнеса е прието днес от правителството:

"Ще се изплаща помощта директно на работещите и служителите. Работодателите ще трябва да предоставят списък на работниците.

Работниците съответно ще трябва да са в неплатен отпуск и да се представят и банковите им сметки, така че Агенцията по заетостта директно да превежда тези средства на тях.

Това, което сме отделили в момента за тази мярка е за около 50 000 души 50 милиона лева, но бързам да кажа, че мерките, които приехме днес, засягат общо 356 000 души.

Разбира се, готови сме, най-вероятно обезпечаването на всички мерки ще ни струва между 350 и 400 милиона.

Постановлението днес е за първите 50 000, но разбира се, ние имаме готовност ако се наложи, да увеличим бюджета на това постановление", каза Деница Сачева.

Продължават да действат и всички досегашни мерки за подпомагане на работодателите, заетите и семействата с деца, които ще си останат по домовете.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов обяви, че засегнатите фирми от мерките ще получат  подкрепа. 156 милиона лева са отделени за това, като целта е да се покрият загуби от обороти.

Подробностите ще станат ясни до часове, уточни министър Борисов:

"Ние считаме на този етап, разбира се, това ще бъде съгласувано, това да бъде процент от оборота, който са загубили компаниите, които няма да работят тези три седмици.

Тоест говорим за една мярка, която да бъде в ликвидна подкрепа на тези бизнеси, които няма да могат да работят".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!