Обратно към категорията

Работодатели възразяват срещу промените за отпуските

Добавено на: 17.06.2020 08:54
   

Работодателски организации не са съгласни с предложените от социалното министерство текстове за промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Проектът за промени е включен в дневния ред на редовното правителствено заседание днес.

Според варианта на социалното министерство се регламентира, размерът на обезщетението за неползван отпуск, дължимо при прекратяване на трудовото правоотношение, да се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж.

Принципно има необходимост от прецизиране на законовата регламентация за начина на изчисляване на броя дни платен годишен отпуск, на които има право работникът или служителят при прекратяване на трудовото правоотношение. Но текстът трябва да се прецизира, защото „така той е относим и към всички видове платен отпуск (за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете и др.), времето за които се признава за трудов стаж и при които е налице възможност за т. нар. натрупване на допълнителен годишен отпуск за неположен труд... Това се отразява негативно върху текущото производство и финансово състояние на предприятията, особено в случаите на прекратяване на трудови правоотношения с по-голям брой наети лица, при които работодателите са задължени да изплатят значителни обезщетения за неизползван натрупан платен годишен отпуск, в случаите на последователно излизане в майчинство, при което не действа давността валидния за общи случай и др.“, възразяват в позиция от Българската стопанска камара, цитирайки и съдебната практика. Несъгласие са изразили и от Съюза на оризопроизводителите. Какво ще гласува днес правителството предстои да разберем.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!