Обратно към категорията

Разбиха мащабна международна мрежа за измами с криптовалута

Добавено на: 13.01.2023 10:58
   

При акция на прокуратурата и националната полиция е разкрита международна организирана престъпна група за измами с финансови инструменти. Това съобщиха от държавното обвинение.

Акцията е по изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална република Германия. Акцията е координирана от Евроджъст и Европол.

Установена е мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата е работила професионално за създаване на кол центрове, чрез които се счита, че са измамени много хора в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Голяма част от жертвите са от Германия. При акцията в Германия, България, Кипър и Сърбия са идентифицирани общо над 250 работни места, претърсени са четири кол центъра и 18 други обекта, разпитани са над 250 лица и са иззети над 150 компютъра, редица носители на данни, три автомобила, над 1 милион щатски долара в криптовалути и 50 хиляди евро в „кеш“, обезпечени са два луксозни апартамента. Задържани са 14 души в Сърбия и един в Германия.

Преди два дни в България е претърсен офис на търговско дружество, където са открити 50 работни места, на офис на счетоводна фирма, претърсени са два домашни адреса, два автомобила, извършен е обиск на едно лице, иззети са компютърни информационни данни, документи, мобилен телефон и др. Българските власти са разпитали 42 лица, от които 6 чуждестранни граждани. Към момента продължават разпитите и на други свидетели, като се очаква да бъдат разпитани над 50. Извършва се и приобщаване на счетоводни документи. При акциите в България, Кипър и Сърбия са участвали 33 германски полицаи.

По време на разследванията относно организираната престъпна група са открити мащабни финансови транзакции. За да ръководи схемата, групата е управлявала кол центровете от Сърбия и е използвала технологична структура от България. У нас е регистрирана и се помещава фирма, която създава (софтуерно програмира) и администрира онлайн платформи, чрез които се извършва измамната дейност. Смята се, че базата за изпиране на незаконно придобитите пари е била в Кипър. Мрежата е привличала потенциални инвеститори онлайн и често се е свързвала с жертвите по телефона на английски и немски език с цел да ги примами да направят малки инвестиции. След първоначалните печалби, жертвите са инвестирали повече пари, които впоследствие губели.

В подкрепа на трансграничното съдебно сътрудничество от Евроджъст е организиран координационен център с Германия, България, Кипър и Сърбия с присъствието на експерт по криптовалута от Германия и Европейския център за киберпрестъпления в Европол.

Разследванията на онлайн измамата започнаха през 2021 г. от прокуратурата в Щутгарт и Държавната служба за криминални разследвания в Баден-Вюртемберг. Акцията е подготвена на координационна среща, организирана от Евроджъст и проведена през ноември миналата година.

Вчера при акция по друго разследване прокуратурата и български служби влязоха в офиси на фирма в София. Става дума за криптобанка, работила на база "кухи фирми", каза пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред медиите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!