Обратно към категорията

Реставрират около 200 препарирани животни във Велико Търново

Добавено на: 25.06.2020 10:55
   

Експерти от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките ще реставрират препарираните животни от колекцията на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Търновското училище е единственото в страната, което притежава подобна колекция от близо 200 препарирани животни и птици. Експонатите са събирани в продължение на един век и са съхранени в специален кабинет.

Най-старата гимназия във Велико Търново „Св. св. Кирил и Методий“ пази уникална колекция от 182 препарирани животни. Някои от уникалните дори за страната екземпляри са сериозно пострадали и се нуждаят от реставрация. Дълги години животните са били в бившия музей на гимназията, който през годините е станал складът на училището, а днес е кабинетът по биология и химия, разказва учителката по биология Пламена Василева:

„Когато дойдох в гимназията, видях колко всъщност ние сме богати и колко ценно наследство са ни оставили, все пак ние сме първата гимназия във Велико Търново и имаме най-много препарирани животни. Най-интересни за децата са маймунката, кенгурото, дивата котка, също така алигаторът. Имаме много видове птици“, допълни Василева.

Тепърва ще се разплита историята как птицата Киви, трите колибри, чапли, щъркели, пеликан, хамелеон и още десетки препарирани животни са се озовали в Хуманитарната гимназия през годините, разказва директорът на училището Павлин Витанов:

„Те са събирани през годините в продължение на повече от век. Най-много екземпляри, по наши сведения, са от 30-е години на XX век. Те са събирани главно чрез дарения, а също така и самото училище явно ги е закупувало. Това е благодатна тема, ако някой иска да я изследва. Тъй като се затрудняваме с нашите възможности да установим и идентифицираме всички екземпляри, особено птиците, чиято окраска е избеляла за толкова години, се обърнахме към БАН за съдействие и те ни отговориха в рамките на три дни, което за мен беше учудващо, но явно и те искат да видят нашата богата колекция и да ни помогнат“, подчерта Витанов.

Специалистите от Природонаучния музей към БАН са поели ангажимента безплатно да помогнат за възстановяването на експонатите. Запазени са и десетки животни в стъкленици с формалин, включително и човешки ембрион, както и вкаменелости. Уникалната колекция със 182 препарирани животни ще бъде използвана в обучението на учениците, разказва учителката по биология Пламена Василева:

„Полезна е за децата да могат да наблюдават животинките в реални размери, да могат да си ги представят, защото въпреки богата илюстрация на учебниците, е много трудно те да си ги представят, а това тук е нагледно, те могат да се докоснат до тях, да видят реалните им размери“.

База за създаването на природонаучен музей може да бъде тази богата колекция, признава директорът на Хуманитарна гимназия Павлин Витанов:

"Целта е освен нашите ученици, които са от Основно училище „Христо Ботев“ и Профилирана хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, да ги видят и останалите ученици от Велико Търново, а защо не и от цялата страна да идват децата да видят тази богата колекция, която не може да бъде видяна събрана на едно място дори в природонаучните музеи“.

Колекцията от животни, събирана през годините от Никола Михайловски, Петко Славейков, Тодор Шипков и революционерите Иларион Драгостинов и Стефан Стамболов, които са учителствали в Хуманитарната гимназия, отново ще е достъпна за учениците.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!