Обратно към категорията

Само през миналата година животът на 16 жени в България е бил отнет от най-близките им

Добавено на: 26.11.2020 10:30
Снимки: Unsplash.com
   

Всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, алармират неправителствени организации. А според статистиката на МВР, само през миналата година, живота на 16 жени е бил отнет от най-близките им хора - съпрузи, интимни партьори или роднини, коментират от Нова.

За да привлекат общественото внимание по темата, вчера - в международния ден срещу насилието над жени, от фондация "Emprove" представиха тематична кино прожекция върху фасадата на Националната галерия „Квадрат 500“.

Всеки път, когато става дума за насилие, цифрите плашат. Когато тези цифри имат и лица обаче, страха оживява. Днес оживява с лицата на Диана и на Михаела. Две жени тормозени с години, от собствените си мъже. Две жени, за щастие, веча спасили се от ада.

„Аз 14 години бях във връзка с такъв насилник. Имах емоционален тормоз, психологически, физически - от всички видове, които можете да се сетите. За мен най-трудно беше в годините, в които не можех да разкажа на никого. Беше ме срам. В един момент се чувстваш сякаш никой няма да ти подаде ръка, за нищо не ставаш и просто това ще бъде твоя живот оттук нататък“, разказва Диана.

6 години след края на кошмара, синът на Диана е вече на 20. А тя работи като фотомодел и се нарича "свободна". Въпреки, че началото, казва, не било лесно и продължило дълго.

„Две години той продължаваше да кръжи наоколо. Да притеснява мои приятели, да се опитва да се свърже с мен или със сина ми, въпреки заповедта, която има и две години аз не можех да се откъсна от този човек. Имаше ситуация и тя беше вече на живот и смърт. Обещах пред себе си, че няма да позволя, ако оживея тази вечер, няма да позволя повече да се доближи този човек до мен. Реакцията на сина ми, който беше до мен тогава ми отвори много очите. Това, което причиняваме на децата си бидейки в такава връзка“, разказва още тя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!