Обратно към категорията

Ще тръгне ли делото срещу нападателите на таксиметровия шофьор Апостол Вълчев

Добавено на: 19.10.2022 08:35
Снимки: архивна
   

За днес от 10.00 ч. в зала № 24 на Върховния касационен съд е насрочено наказателно дело № 472/2022 г. срещу Симеон Милков и Костадин Стоянов за опит за грабеж през 2017 г. на таксиметров шофьор от Ямбл, придружен със средна телесна повреда. Докладчик по делото е Надежда Трифонова, съобщават от съда.
Делото е образувано по касационни жалби на подсъдимите и на частния обвинител срещу решението на Апелативен съд – Бургас, с което е изменена присъдата на Окръжен съд – Ямбол. Делото е за втори път пред касационната инстанция.
С първоинстанционната присъда подсъдимите са признати за виновни в това, че на 11.12.2017 г. в с. Дражево, област Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители, са направили опит да отнемат чужди движими вещи – сумата от 52 лв., от таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, употребили са сила и заплашване, деянието е придружено с опит за убийството на пострадалия и не е довършено по независещи от подсъдимите причини. Костадин Стоянов, макар и непълнолетен, е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, за което му е наложено наказание „лишаване от свобода“ в размер на 6 години, а на Симеон Милков – 16 години.
С решението по в.н.о.х.д. № 41/2021 г. на Апелативен съд – Бургас присъдата е изменена, като деянието е преквалифицирано в опит за грабеж, придружен със средна телесна повреда. Намалени са наложените на подсъдимите наказания на 8 години „лишаване от свобода“ за Симеон и на 2 години и 4 месеца „лишаване от свобода“ за Костадин. Присъдата е потвърдена в останалата ѝ част.
В жалбата на Костадин Стоянов се посочват касационните основания по чл. 348, ал. 1, т. 1 и т. 3 от НПК, като се иска изменение на обжалваното решение и прилагане на чл. 66 от НК – условно осъждане, както и отмяна на решението в частта за разноските.
В жалбата на Симеон Милков се сочат всички касационни основания, като се иска при условията на алтернативност изменение на решението и преквалифициране на деянието в по-леко наказуемо престъпление (опит за грабеж) или връщане на делото за ново разглеждане на въззивния съд, или намаляване на размера на наказанието.
С касационната жалба на частния обвинител се заявяват всички касационни основания и се иска прилагане на закон за по-тежко наказуемо престъпление, изразяващо се в потвърждаване на квалификацията на деянието, дадена от първата инстанция, и увеличаване на размера на наказанието на единия подсъдим.
Припомняме, че случаят предизвика няколко протеста на таксиметрови шофьори, на които те поискаха промяна в законодателството с цел по-сигурна защита. Днес отново се очаква пред съдебната палата в столицата да се съберат колеги на Апостол Вълчев от страната.

Делото във Върховния касационен съд беше отлагано два пъти.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!