Обратно към категорията

Скринингова кампания за изследване на хепатит от 29 юли

Добавено на: 28.07.2022 06:41
   

Скринингова кампания за изследване на хепатит B и C започва от 29 юли, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ). Кампанията се организира от МЗ в партньорство с различни институции и пациентски организации и е по повод на днешния Световен ден за борба с хепатита.

Тази година мотото на Световния ден за борба с хепатита „Не мога да чакам“ отново насочва вниманието върху неотложността на действията, необходими за премахване на хепатита като заплаха за общественото здраве до 2030 г. Глобалните усилия са насочени към елиминиране на инфекциите с хепатит B, C и D. 

Скринингова кампания за изследване за хепатити B и С ще бъде в периода 29 юли - 5 август 2022 г. Прегледите и изследванията ще са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ. По време на кампанията ще се извършват бързи имунохроматографски тестове за доказване на повърхностен антиген на хепатит В вируса и на антитела срещу хепатит С вируса и имуноензимни тестове за хепатит А, B, С, D и Е, (при желание).

В България е приета Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 - 2025 г. Целите на програмата са намаляване на заболяемостта с 45 процента, на смъртността - с 30 процента, от хронични вирусни хепатити до 2025 г.; достигане и задържане на 95 на сто обхват с трети прием на ваксина срещу хепатит B при деца; намаляване на разпространението на вирусни хепатити А, D и Е и др. За постигане на целите Министерството на здравеопазването промени Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, като по този начин осигури широк достъп до изследване за хепатит B и С за лицата на възраст 40, 45, 50, 55, 60 години, както и достъп до изследване за вируса на хепатит С по време на бременност, с цел превенция на риска от предаване на инфекцията с хепатит С от майка на дете.

Пълният списък с местата, на които ще се извършват безплатните изследвания е публикуван на интернет страницата на МЗ - https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministerstvoto-na-zdraveopazvaneto-i-partnori-orga/

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!