Обратно към категорията

След негативно становище на КЗК: Спират инициативата "Достъпно за вас"

Добавено на: 24.10.2023 07:08
   

Комисията за защита на конкуренцията спира инициативата на Министерството на икономиката "Достъпно за вас", свързана с цените на около 50 продукта от малката потребителска кошница в търговската мрежа, която трябваше да стартира на 1 ноември.

Регулаторът посочва в специално становище, че "включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци". Освен това КЗК посочва, че инициативата предполага нарушаване на конституционния принцип на свободна стопанска инициатива.

Според Комисията за защита на конкуренцията възможна мярка за справяне с ръста на цените би била например "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд".

От Министерството на икономиката отричат инициативата да задължава участниците в нея да поддържат определени цени, а според ведомството  тя стимулира конкуренцията между тях в определени групи хранителни стоки. 

Министър Богдан Богданов е декларирал, че няма да се откаже да търси решения чрез пазарни механизми в пълно съответствие на закона, за да могат българските граждани да получат в цялата търговска мрежа продукти на възможно най-добра цена.

При представянето на инициативата "Достъпно за вас" министърът на икономиката Богдан Богданов посочи, че идеята е големи и по-малки вериги за хранителни стоки доброволно да намалят цените на 2-3 продукта от 9 хранителни групи.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!