Обратно към категорията

След заседание на МС: 1,1 млрд. лева за допълване на резерва от зърно и по 40 лв. на ден на украинските бежанци у нас

Добавено на: 09.03.2022 14:08
   

Министри от кабинета „Петков” направиха изявление след приключилото заседание на Министерския съвет днес. Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас вече ще може да получава по 40 лева на ден, реши кабинетът.

Ще се прилага ускорено включване в пазара на труда на украинските граждани, за да се позволи тяхната интеграция. Ще бъде предоставена краткосрочна хуманитарна помощ в рамките на 3 месеца, тази помощ е до 40 лв на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българския туристически сектор - хотели и места за настаняване, които може да очакват отлив за туристи. В България има около 30 000 украински бежанци, които трябва да се регистрират със статут до 31 март, за да могат да получават помощта, уточни вицепремиерът Асен Василев.

Министерството на земеделието ще може да купува пшеница, слънчоглед и царевица за резерва, общата сума е 1,1 млрд. лева. Няма наложена забрана за износ, коментира Асен Василев. Обсъдени са цените на олиото, тъй като има рязко нарастване от последните 2 дни, което не може да се обясни с липсата на суровини или наличности смятат от МС. Цена от 5 лв. за литър олио е спекула, заяви министърът на икономиката Корнелия Нинова, като уточни, че производствената цена е 2 лв. Производителите на олио задържат количества, в очакване да го изнесат на по-високи цени или в очакване на повишение на цените. Няма да позволим малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани, заяви Нинова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!