Обратно към категорията

От следващата седмица започва въвеждането на новата единна информационна система в съдилищата.

Добавено на: 19.06.2020 08:07
   

Тя ще замени действащите в момента пет различни системи за обмен на данни.

По този начин се дава възможност да стартира т.нар. "Електронно правосъдие" или иначе казано - хората, които са страни по дела да имат достъп до тях от компютъра си, да получават информация по електронен път, както и по електронен път да подават молби, заявления и всякакви други документи, вместо сегашното задължително ходене до сградите на различните съдилища.

Във всички съдилища системата трябва да заработи през края на месец септември, обясни Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет.

От следващата седмица ще започнем поетапното пилотно внедряване в избрани 17 съда.

Гергана Мутафова, член на Висшия съдебен съвет: Това са 10 районни съдилища, 5 окръжни съдилища и два апелативна съда на различни места в България в 5-те апелативни района. Ще има един следващ етап, в който ще се внедри окончателно цялата система във всички съдилища в страната.

Единната правосъдната система ще сложи началото на електронното правосъдия, обясни Мутафова. От момента на внедряването й във всеки един съд ще започнат по всички новообразувани дела да се създават т.нар. електронни папки или същинските електронни дела. Това ще даде възможност на страните по делата да получат разрешение за достъп през единния портал за електронно правосъдие да извършват своите справки дистанционно.

БНТ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!