Обратно към категорията

Служители в държавната администрация са в протестна готовност - искат 30% по-високи заплати

Добавено на: 27.10.2022 07:48
   

В протестна подготвеност са чиновници от държавната администрация. Работещи в Национален осигурителен институт, Здравната каса, Агенцията за обществено подкрепяне и Националния статистически институт заплашват да спрат работа, в случай че заплатите им не бъдат увеличени с 30%.

Националната статистика е съвсем на дъното на статистиката за равнището на заплатите в държавната администрация.

" Статистиката е на 98-о място от 122 администрации. И нашата заплата е с 23% по-ниска от междинната за страната ", сподели Надежда Сергиева, специалист в Национален статистически институт, КТ " Подкрепа ".

По данни на Националната статистка междинната заплата за страната, от която 4 пъти годишно зависи с какъв брой ще се покачат заплатите на депутатите, да вземем за пример сега е 1730 лв..

" Заплатите на президента, на общинските съветници - покачването на техните заплати е с помощта на данните, които се изнасят от статистката. Има чиновници, които работят в статистиката повече от 20 години и са със заплати по-ниски от 1000 лв. ", изясни Сергиева.

Заради дефицита на фрагменти институтът подава със забавяне данни на " Евростат ". Заради забавянето страната ни може да бъде глобена. Работещите в статистката желаят 30% нарастване на заплатите следващата година.

Служителите в организацията по кадастъра, здравната каса, Агенцията за обществено подкрепяне и Национален осигурителен институт също желаят 30% по-високи заплати следващата година.

" Има поръчки за ефикасни протестни дейности безсрочни. Директно без увертюри, без едночасови митинги. Просто всички желаят да спрат работа и да отстояват настояванията си също тъй ", твърди ръководителят на Синдиката на административните чиновници в КТ " Подкрепа " Кремена Атанасова.

От КТ " Подкрепа " желаят и по-висока минимална заплата следващата година. Предупреждават, че в случай че 2023 стартира без нов бюджет, Национален осигурителен институт няма да успее да заплати увеличените пенсии.

" Тези увеличени разноски няма по какъв начин да се покрият в случай че употребяваме единствено 1/12 от бюджета за 2021 година през 2023 година. Очевидно е, че би трябвало да се одобри нов бюджет ", споделя Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".

Синдикатите готвят митинг в София на 11 ноември.

Източник: БНТ


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!