Обратно към категорията

Служители в културните институции са готови да протестират

Добавено на: 15.02.2022 09:25
   

Служители на музеи, галерии и библиотеки в страната са готови на протест срещу разпределението на проектобюджета за 2022 година. Той предвижда 5% повече средства за тях спрямо миналата година, вместо исканите 50 на сто.

Протестите се организират от национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" и ще се проведат в цялата страна. Синдикатите напомнят, че заплатите на работещите в културните институти са сред най-ниските в страната, въпреки че там работят висококвалифицирани специалисти.

Въпреки думите на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански, който заяви пред NOVA, че във финансовата рамка за 2022 година  са предвидени още 12 милиона лева, според служителите в културните институции те няма да бъдат достатъчни.

„Тези 5 процента са едно микроскопично увеличение на това, което в системата на нашето бюджетиране се нарича „субсидирана единица”. От нея зависят не само заплатите на служителите, но и поддръжката на сградния фонд както и реставрацията и грижата за произведенията”, заяви директорът на Националната галерия Ярослава Бубнова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!