Обратно към категорията

Социолозите трябва да оповестят всички медии, на които предоставят резултати от анкети

Добавено на: 09.10.2023 10:48
   

Социологическите агенции, които в изборния ден ще извършват проучвания "на изход“, известни като екзитпол, трябва да предоставят на  Централната избирателна комисия списък на общините, в които ще правят проучването. 7 дни преди 29 октомври агенциите подават заявления, за да получат регистрация.

Социолозите този път са задължени да публикуват на интернет страниците си информация за всички медии, на които предоставят резултати от допитвания в изборния ден.

До ЦИК социологическите агенции подават имената на анкетьорите, номерата на секциите, в които те ще извършват проучванията на изход, като предоставят методиката на допитването и кратко нейно описание.

Получилите регистрация от ЦИК агенции се вписват в специален регистър.

Анкетьорите са длъжни да носят в изборния ден отличителни знаци по образец, да са на минимум 3 метра от изборните помещения, като могат да анкетират само вече гласували. Резултати от проучванията екзитпол не се оповестяват по-рано от 20.00 часа на изборния ден. Резултати от допитвания по повод изборите за кметове и общински съветници е забранено да се оповестяват и 24 часа преди изборния ден.

Всяко огласяване на резултати от проучвания по повод изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, трябва да съдържа информация за възложителя на допитването и за източниците на финансирането му - веднъж в началото и веднъж в края на материала. Тази разпоредба на ЦИК важи и когато проучванията се ползват в агитационни материали на партии, коалиции, инициативни комитети и кандидати.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!