Обратно към категорията

Свалят скоростта на магистралите на 130 км в час. Промени и за пешеходци и велосипедисти

Добавено на: 05.05.2023 07:36
   

По-ниска скорост на магистрала, нови правила за електрическите тротинетки, велосипедистите и пешеходците предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане от МВР.

Ако бъдат приети на магистрала максималната скорост вече ще е 130 км в час вместо 140 км в час, информира „24 часа“.

Проектът предвижда и обособяването на т.нар. жилищни зони освен “Зона 30” в кварталите. Там колите ще се движат с не повече от 20 км/ч, пешеходците винаги ще са с предимство, а децата ще могат да играят на пътните платна, без ненужно да пречат на движението на автомобилите. При излизане от жилищна зона на друг път шофьорите ще са без предимство.

В жилищна зона ще е разрешено паркирането само на обособени места.

Проектът предвижда шофьорите да дават предимство на хората с колела и тротинетки при десен завой.

Освен това велосипедистите и тротинеткаджиите ще могат да заобикалят колите, да изпреварват и да престояват и в средна и лява лента, когато се престрояват, за да завият.

Освен повече предимства на пътя обаче проектът налага и ограничения за хората с тротинетки. Ако промените бъдат гласувани от 49-ото народно събрание, те вече трябва да слизат от превозното си средство, когато пресичат на пешеходна пътека, както го правят и велосипедистите. Сега това се случва рядко и не е регламентирано.

На велосипедистите се забранява да возят други хора освен деца до 3 г., и то на стабилно монтирани столчета. Докато карат, няма да могат да ползват мобилни телефони или други устройства за комуникация, които отклоняват вниманието им. Ще бъде позволено само ако са с безжични устройства, които не се държат с ръце като слушалки например. По платното за движение велосипедистът няма да може да води и кучето си на каишка.

Използването на мобилни телефони и други устройства, отклоняващи вниманието ще се забраняват и на хората, които пресичат по пешеходните пътеки, пише в проекта. Преди да пресекат, ще трябва да се оглеждат наляво и надясно и не трябва да удължават ненужно времето за пресичане, както и да не спират без необходимост, т.е. възможно най-бързо.

Предвидено е по-бързо връчване на глобите чрез куриер или профил в Единния портал за достъп до електронни административни услуги, двойно и тройно увеличаване на санкциите за различни нарушения, измерване на средна скорост с камерите на АПИ по пътищата и санкции за нарушителите и други.

В голямата си част законопроектът повтаря текстове, които бяха внесени и в 47-ото и 48-ото народно събрание, които обаче не им стигна времето да ги приемат. След общественото обсъждане проектът ще бъде внесен отново, вече в 49-ото народно събрание.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!