Обратно към категорията

Съдът определи за противоконституционен указа за назначаването на Кирил Петков

Добавено на: 27.10.2021 13:59
   

Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков. Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта, съобщиха от съда.

В мотивите си съдиите пишат, че не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство.

Те допълват, че "Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие.

Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата. Конституцията на Република България установява завишени изисквания по отношение гражданството на лицата, заемащи конституционно установени държавни длъжности, които са израз на стремежа към устойчивост на правните изисквания и защита на националните интереси."

Като преценяват всички постъпили становища по делото, конституционните съдии са записали в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада, е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Към момента, в който Петков е бил назначен за служебен министър, той е притежавал не само българско, но и канадско гражданство и по тази причина не е отговарял на изискванията изрично и ясно предвидени в Конституцията, поради което е била налице, без да е била декларирана от него, непреодолима конституционна пречка да бъде назначен за министър в служебното правителство, пише в мотивите на КС.

"Заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада, е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г.", пише в мотивите на съда.

Според съдиите процедурата по отказ от гражданство в случая на Петков не е надхвърлила в значителна степен разумната продължителност.

"Срокът, предвиден за обработване на исканията за отказ от гражданство на Канада, е сходен с предвидения в България - 6 месеца, като процедурата по заявлението за отказ от канадско гражданство на Кирил Петков Петков е приключила в рамките на 4 месеца", мотивират се съдиите.

Делото беше образувано по искане от 16 август на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС от 46-ото Народно събрание. В мотивите си депутатите посочват, че членовете на Министерски съвет трябва да отговарят на определени изисквания по Конституция.

След като Конституционният съд образува дело по искането на народните представители от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков изпрати искане до съда да бъде призован и изслушан в рамките на конституционното производство като заинтересована страна и искане за предоставяне на възможност за представяне на писмено становище по делото.

С определение от 12 октомври съдът остави без уважение искането на Петков, като го определи за неоснователно. Мотивът за това решение е, че Законът за КС допуска възможност за конституиране като заинтересована страна в определени хипотези само на: действащ народен представител, действащ конституционен съдия, действащ президент и вицепрезидент. Също така, съгласно закона, заседанията на съда се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица с изключения на посочените.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!