Обратно към категорията

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Добавено на: 01.05.2022 09:42
   

Днес е Томина неделя - последният ден от Светлата седмица след Възкресение Христово. Почита се паметта на един от дванадесетте Христови ученици - Свети апостол Тома.

Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

В неделята след смъртта си Христос отишъл при апостола и му казал: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали." Тома се засрамил от неверието си и коленичил пред Спасителя и помолил за прошка. Тома е символ на човешката слабост, но и един от най-ревностните разпространители на християнството, сторил много чудеса и покръстил много християни.

В народния календар Томина неделя е обречена на мъртъвците. В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробища, заедно с козунак.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!