Обратно към категорията

Този уикенд ще наблюдаваме най-красивия метеорен поток за годината - Ориониди

Добавено на: 20.10.2023 09:37
   

Mетеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато Земята пробие поле от прах и отломки, оставени във вътрешната част на Слънчевата система от Халеевата комета, пише MeteoBalkans.

Въпреки че Орионидите са активни от 26 септември до 22 ноември, най-доброто време за наблюдение ще бъде на 21 октомври, когато се очакват около 23 „падащи звезди“ на час. Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този средно интензивен дъжд удрят земната атмосфера с бързи 66 километра в секунда или около 238 000 км./ч.

Орионидите, които НАСА описва като един от най-красивите метеорни потоци за годината, могат да се появят навсякъде в небето. Въпреки това изглежда, че те произлизат близо до Бетелгейзе, известната червена гигантска звезда в съзвездието Орион.

Падащи звезди се появяват, когато метеори се търкат в частици въздух, създавайки триене и топлина, които изпаряват метеорите, за да създадат ярки светлинни ивици по небето.

Тъй като луната е близо до фазата на първата си четвърт, най-тъмните небеса ще бъдат след полунощ, след като луната залезе. Това е идеално, защото Орионидите се виждат най-добре в часовете след полунощ, според НАСА. Повече падащи звезди ще се виждат в места с тъмно небе, които можете да идентифицирате с помощта на карта на светлинното замърсяване.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, причинени от Халеевата комета, която последно е била наблюдавана във вътрешната слънчева система през 1986 г. Другият е метеорният поток Ета Аквариди, чийто пик е всяка година в началото на май.

Сега отвъд Нептун кометата на Халей обикаля около слънцето приблизително на всеки 76 години, което я прави единствената известна комета с невъоръжено око, която теоретично може да се види два пъти в един човешки живот. След това тя ще се върти около слънцето, преминавайки близо до Земята през 2061 г. През ноември и декември гигантската комета ще достигне афелия, най-отдалечената си точка от слънцето, преди да започне обратното си пътуване до вътрешната слънчева система, според EarthSky.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!