Обратно към категорията

Три безплатни процедури при зъболекаря за възрастни

Добавено на: 30.01.2020 12:37
   

По три безплатни процедури при зъболекаря за възрастни поема Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
За пациент над 18-годишна възраст тя поема частично преглед и три процедури, които могат да бъдат едни и същи или комбинирани, например едно вадене на зъб и две пломби или само три пломби. Над това количество пациентът си плаща. Освен това, преди да седне на зъболекарския стол, той трябва да се информира дали денталният доктор има договор с НЗОК, тъй като не всички работят с нея.

Децата и тийнейджърите до навършване на пълнолетие се полагат четири безплатни услуги. Те покриват покриват вадене, пломби или лечение на временни и постоянни зъби. Родителите обаче също трябва предварително да се информират дали зъболекарят работи с касата, тъй като не всички детско-юношески дентални доктори сключват договор с нея.

От миналата година за хората между 65 и 69-годишна възраст се предоставя нова безплатна процедура. Касата отпуска по 200 лв. за направата на зъбна протеза на челюст за хора, който напълно са загубили зъбите си. Това са 400 лева за двете челюсти.

От нея не се покриват коронките, мостовете, фасетите и имплантите. За тях пациентът ще трябва да доплати, но винаги ще бъде информиран предварително и ще се поиска съгласието му.

Независимо че има определено количество безплатни зъболекарски услуги, следва да спазваме добра орална хигиена, която включва не само редовно миене на зъбите, но и почистване на езика със специални четки, които се продават в аптеките.

Храните също имат отношение към красивата ни усмивка. Правилният начин на хранене може да ни помогне за справянето с голямото количество зъбна плака, пародонталните заболявания и възпалението на венците. Наред с поддържането на добра орална хигиена употребата на някои укрепващи храни спомага за здравето на нашите зъби и венци.

Млякото не е важно само и единствено за здравето на костите ни, но и за нашите зъби. От него зъбите стават по-силни и по-здрави, то участва в образуването на апатитния кристал, чрез което спомага за добрата минерализация на зъбите. Калцият спомага за защитата на зъбите, пази челюстта силна и здрава. Пиенето на 1% нискомаслено или обезмаслено мляко ще помогне за набавянето на най-много хранителни вещества без допълнително натрупване с липидни плаки по стените на атрериите.

Богатите на мазнини риби като сьомга и скумрия са едни от малкото добри хранителни източници на витамин D. Този витамин е важен за здравето на устната кухина, тъй като позволява на тялото да абсорбира и използва калция като хранително вещество.

Портокалите са леката изненада тук, но трябва да се знае, че цитрусовите плодове заздравяват венците както и съединителната тъкан, която държи зъбите в костта. Витамин С в тях е мощен антиоксидант, който спомага за намаляване на възпалението, което пък може да предотврати или да забави развитието на възпалителни заболявания на венците.

Зъбите се възползват и от водата. Водата помага за отмиване на остатъците от храната и поддържане на добрите нива на слюнчения ток. Слюнката всъщност е най-добрата защита в устата срещу кариес, тъй като съдържа протеини и минерали, които да неутрализират храните, разрушаващи зъбния емайл.

Значението на флуора като есенциален микроелемент за превенция на зъбния кариес е доказан още през 40-те години на миналия век. В организма на възрастния човек се съдържат от 100 до 300 мг флуор, главно под формата на флуорапатит в костната и зъбната тъкан. В устната кухина той се намира в слюнката, зъбната плака, целуларните и хранителните остатъци. На практика този елемент намалява разтворимостта на емайла и инхибира бактериалния метаболизъм и ензимната активност на зъбната плака. Това, от своя страна намалява способността на микроорганизмите в плаката да произвеждат киселини, които се получават при разлагането на захарите. Освен това, този елемент предпазва зъбите от деминерализация, като същевременно подпомага възстановяването в емайла на минералите, които са изгубени под въздействието на киселините. В някои минерални води обаче се съдържа голямо количество флуор и техният прием от децата трябва да бъде контролиран, защото той може да увреди зъбките и да създаде кариеси. Затова се препоръчва марката вода да бъде избрана след консултация с детски стоматолог.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!