Обратно към категорията

ЦИК: В чужбина ще се гласува с хартиени бюлетини, ако няма техник, който владее български

Добавено на: 13.02.2023 11:35
   

В секциите в чужбина за предсрочните парламентарни избори ще се гласува с хартиени бюлетини, ако за съответното място не може да се осигури техник за устройствата за гласуване, който владее български език, затова и на много места в чужбина сънародниците ни ще трябва да гласуват само с хартия.

Това съобщиха от ЦИК с уточнението, че изборната комисия все още не е определила точния брой на местата за гласуване. Срокът за последното е 11 март, когато според хронограмата на вота за 2 април трябва да определят местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната и броя на избирателните секции във всяко място.

До 7 март организациите на българските граждани в чужбина имат възможност да подадат заявления за местоположението на избирателните секции до ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, а нашите сънародници извън страната да подадат заявление, че ще гласуват извън България, пише "Труд".

Очакванията са в чужбина да имаме малко над 750 секции, а от ЦИК обявиха списъка на секциите в чужбина, където през последните пет години са гласували не по-малко от 100 избиратели.

До 14 март е срокът, в който от външно министерство изпращат на ГРАО обобщените данни от всички държави, за да може тези българи да бъдат заличени от избирателните списъци за гласуване в страната.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!