Обратно към категорията

Турски съд отхвърли посикана отмяна на екстрадицията на четирима български граничари

Добавено на: 06.07.2021 14:26
Снимки: БНР
   

Турският наказателен съд е отхвърлил днес поисканата отмяна за издирването с „червена бюлетина“ и екстрадиция на 4-мата български граничари, които са обвинени за смъртта на турски бракониер, предава БНР. За това е настоявал на съдебното заседание турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на граничните служители.

Бившият граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са обвинени за смъртта на турски бракониер при инцидент, станал на границата ни край Резово през 2008 г.

Делото срещу тях е отложено за 28 декември.

Относно искането за екстрадиция на българските гранични служители турският съд в Къркларели трябва да събере необходимите документи, сред които са техни биометрични снимки заедно с пръстовите им отпечатъци.

Бургаският районен съд обаче отказва да изпълни поръчката. Бургаските магистрати се позоваха на европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде разследвано и обвинено два пъти за едно и също престъпление.

Турският съд днес е отхвърлил предложението на адвокат Молла за отмяна на поисканата екстрадиция.

„Аз поисках да бъде отменено искането на съда за „червена бюлетина“, защото условията не отговарят на това и че подсъдимите в турския съд са оправдани в България, пък и за тримата даже няма и съдебно следствие. Те обаче ми отказаха. Изпратени са някакви документи от България, те ще бъдат преведени – даде се решение за превод“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!