Обратно към категорията

Търси се алтернативен източник за водоснабдяване на област Бургас

Добавено на: 12.08.2020 09:41
Снимки: Pixabay.com
   

Екоминистерството търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. Причината е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“. Воден режим заплашва Черноморието и туризма. Това обяви първи екоминистърът Емил Димитров. На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, както и част от Варна, съобщава БНР.

„За разлика от Перник, където язовир „Студена“ беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмислостна. В момента в язовир „Камчия“ има около 60 млн. куб. м. вода, които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година“ уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров.

От екоминистерството виждат решението в спешен ремонт на язовирите Порой и Ахелой. „Тези два язовира с помощта на водопровод, който ще бъде изграден допълнително с няколко пречиствателни помпени станции, те ще бъдат включени в деривация „Камчия“. Тази вода ще помогне да не се усети кризата евентуално при липса на дъжд“, допълни Гюров.

За целта обаче трябва да бъде осигурено финансиране от 60 млн. лв. С язовир „Ясна поляна“, който водоснабдява курортите от Созопол до Ахтопол проблеми няма, увериха от ВиК.

Снимката е илюстративна. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!