Обратно към категорията

Учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн заради грипа

Добавено на: 26.01.2024 16:16
   

От 29 януари до 2 февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн. Това стана ясно след заседание на Областния щаб за борба с грип и респираторни заболявания. Причината е, че продължава да се покачва броят на заболелите от грип и най-много са болните в училищна възраст. 

Първоначално щабът реши началото на онлайн обучението да е от 30 януари, вторник, но след това датата беше променена по указание на Министерството на здравеопазването.

Към днешна дата  30% от изследваните проби в Национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А, коментира директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева.  Тя уточни, че се е увеличил и натискът върху здравната система, както общопрактикуващите лекари, така и в болниците. В момента свободните легла в детските, инфекциозните и в отделенията, където се лекуват белодробни и респираторни заболявания са под 30%.

Началникът на РУО Иванка Киркова обясни, че учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, а на 5 февруари децата ще са в междусрочна ваканция. Ведната започва организация в училищата, за да могат учениците да получат указания за онлайн обучениет.

Киркова допълни, че процентът на отсъстващи ученици се увеличава, а най-много са болните в общините Брезово, Перущица, Куклен, Раковски и Пловдив. 

До 5 ти февруари се удължава и срока на противоепидемичните мерки въведени в началото на тази седмица - забрана на свижданията в болниците, женските и детските консултации, спиране на имунизациите. Засилен остава филтърът в детските градини и ясли, за да не допускат болни деца в тях. 

С днешното решение на щаба, освен онлайн обучението, се прекратяват извънкласните  занимание на учениците. На 5 февруари щабът отново ще се събере.

Кметът на Пловдив Костадин Димитров коментира, че  при необходимост и след като се анализират данните ще се реши дали да се даде на  учениците три дни ваканция след 5 февруари. 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!