Обратно към категорията

Увеличават се българите, съгласни да бъдат донори

Добавено на: 19.12.2019 09:39
   

Делът на българите, които декларират готовност да станат донори на органи след смъртта си, се е увеличил от 35 на 51 процента.

Промяната е факт за малко повече от месец, като резултат от кампанията „Да! За живот!”, информираха от Министерството на здравеопазването. От 12 на 26 на сто са се увеличили разговорите и дискусиите по темата за донорството и трансплантациите в приятелски и семейни кръгове.

По време на кампанията бяха раздадени 50 000 донорски карти на желаещите да декларират съгласие. Предвиден е и тираж от още 35 000, които ще се предоставят от министерството. За целта желаещите е необходимо да пишат до дирекция „Връзки с обществеността” като посочат адрес, на който да бъде изпратена картата.

За периода на активната кампания и раздаването на донорските карти „Да! За живот“, съществено се е увеличил делът на хората, които декларират готовност да станат донори на органи. Промяната е особено значима сред запознатите с кампанията - 72,4% от тях декларират съгласие за донорство, срещу 37,1% от незапознатите. Проучването показва, че две трети от хората, които в една или друга степен са се запознали с кампанията, заявяват, че тя е хвърлила повече светлина върху темата и те самите са научили нови неща за донорството.

„Кампанията е предизвикала повече разговори и дискусии по темата – в приятелските кръгове, но най-вече в семейството (ръст от 12% на 26%). Последното е особено важно, тъй като опитът в редица европейски страни показва, че именно разговорите в семейството и запознаването на най-близките с решението на един човек, дали да бъде донор или не, е ключов фактор за увеличаване на информираното съгласие за донорство“, посочиха от "Алфа Рисърч," които организират проучване.
dNews


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!