Обратно към категорията

Увеличението на цените на мобилните оператори събира КЗП

Добавено на: 05.02.2024 07:06
   

Комисията за защита на потребителите ще проведе открито заседание, свързано с индексацията на цените на мобилните оператори. Поканени са представители на неправителствени организации, Комисията за регулиране на съобщенията, омбудсмана, специалисти. Всички те ще изкажат становища как да бъдат защитени потребителите след поисканото от трите мобилни оператора повишение на цените на услугите им.

Почти по едно и също време Vivacom, Yettel и A1 обявиха, че ще индексират цените си заради инфлацията. Увлечението ще е между 4,7 и  9,5%, а от КЗП посочиха, че вече имало сигнали от потребители.

Преди дни премиерът Николай Денков се обяви за разговори, но само за да се посочи, че вдигането на цените е лоша икономическа практика.

В края на януари с писмо до институциите омбудсманът Диана Ковачева каза, че мобилният оператор може да увеличава цената, без потребителят да може да се откаже от договора, ако тя е по-висока. От година действат и по-ниски държавни такси да телекомите, които трябва да насърчават инвестициите и иновациите на операторите на мобилни услуги. Ковачева припомня, че това са и същите мотиви за увеличаването на цените.

Министерството на икономиката обяви, че ако не намери аргументи за вдигането на цените, ще търси "всички механизми на държавата". Депутати от управляващата сглобка пък заговориха за "индикации за картел" и промяна на законите.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!