Обратно към категорията

По време на извънредното положение няма да бъдат запечатвани търговски обекти

Добавено на: 02.04.2020 08:31
   

Докато сме в извънредно положение търговски обекти няма да бъдат запечатвани. В този период спират да текат сроковете по съдебни производства. Това става ясно от Становище на изпълнителния директор на НАП по прилагане на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Данъчните най-често запечатваха магазини и заведения за липсата на касов апарат или неиздаване на касова бележка. Сега обаче такива принудителни административни мерки (ПАМ) няма да бъдат налагани.

Сроковете за обжалване на принудителни административни мерки (ПАМ) също спират да текат. И ако до влизането на закона за извънредното положение в сила срокът за обжалване на е изтекъл, ПАМ не може да влезе в сила. По принцип това не важи да запечатването на търговски обекти заради неиздаване на касови бележки, тъй като в тези случаи магазинът може да бъде затворен и преди да изтече срокът за обжалване. 

Но запечатването на търговски обекти е несъвместимо със специфичните мерки, предприети от парламента и правителството във връзка с извънредното положение и по-специално недопускане на ограничаване по какъвто и да било начин достъпа на граждани до стоки и услуги от първа необходимост, пише в Становището на НАП. Затова за срока на извънредното положение магазини няма да бъдат запечатвани.

Това обаче съвсем не означава, че няма да има контрол върху търговците.

Данъчните обаче ще продължат да налагат глоби за неспазване на законите. Сроковете и процедурите за налагане на глоби по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) не са променени от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, гласи официалното Становище на НАП. Според Закона за административните нарушения и наказания, който не изпълни или наруши постановление, разпореждане или друг акт, издаден или приет от Министерския съвет, свързан със счетоводното, данъчното, митническото, валутното или екологичното законодателство, се наказва с глоба от 400 лв. до 3000 лв. Това означава, че за повечето нарушения на данъчните правила от НАП могат да налагат глоби дори в ситуацията на извънредно положение.

Пълния текст на становището на изпълнителния директор на НАП можете да прочетете тук.  


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!