Обратно към категорията

Временно спира системата за приемане на данни за майчински

Добавено на: 14.09.2022 15:00
   

Между 15-и и 18 септември временно ще бъде прекъснато приемането на данни от удостоверения за изплащане на парични обезщетения за майчинство. Това съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт. 

Това се налага поради необходимостта от актуализация на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на този вид данни, след влезлите в сила от 1 август промени, с които се въвежда право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до 8-годишна възраст.

Днес за последно ще се приемат данни от използваните до този момент образци на удостоверения. След 18 септември ще се приемат само данни от новите удостоверения, уточняват от НОИ. 

Националния осигурителен институт припомня, че на 1 август влязоха в сила изменения и допълнения в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, с които се въвежда право на отпуск и парично обезщетение на бащите/осиновителите на деца до осемгодишна възраст.

Правото на отпуск и обезщетение на бащите/осиновителите на деца до осемгодишна възраст е за период от два месеца, при положение че те не са ползвали отпуските при раждане на дете (след шестмесечна възраст на детето), отглеждане на дете до 2-годишна възраст и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, на които имат право със съгласието на майката, както и тези при смърт или тежко заболяване на майката.

Когато бащата/осиновителят е ползвал някои от тези отпуски за период, по-малък от два месеца, той има право на отпуск за разликата между два месеца и ползвания отпуск, посочват от НОИ. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!