Обратно към категорията

Втори сме в Европа по ръст на цените на жилищата

Добавено на: 11.04.2024 08:49
   

България се нареди на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. Спрямо същия период на предната година покачването на цените е 10.1%.

Преди нас по поскъпване на жилищата е само Полша с 13%. На трето място с годишно покачване от 9,5% е Хърватия, показват публикувани данни на Евростат.

Продължаващото покачване на цените на недвижимите имоти у нас, подклаждано от ниските лихви по ипотечните кредити, се случва на фона на охлаждане на имотните пазари в редица страни от ЕС. Там търговските банки последваха политиката на ЕЦБ за повишение на лихвените нива. У нас обаче банките продължават да държат лихвите на рекордно ниски нива, въпреки предупрежденията на БНБ за рисковете от кредитния бум.

В осем държави в ЕС се наблюдава спад на цените на жилища в последното тримесечие на 2023 г., докато общо за ЕС статистиката отчита символичен ръст от 0,2% годишно. Поевтиняване на недвижимите имоти се наблюдава в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Люксембург, Словакия, Финландия и Швеция.

Все пак и у нас се забелязва успокояване на пазара на недвижими имоти - спрямо третото тримесечие на 2023 г. покачването на цените е едва 1.2%, а според данните на НСИ в София дори има спад, макар и символичен, от 0.1%.

Евростат проследява динамиката на цените на жилищата и за последните 13 години - в периода от 2010 до 2023 г. 

В България ръстът е с близо 80%, като по този показател страната ни се нарежда на десето място в ЕС.

Най-силно цените на жилищата са скочили в Естония (+217%), Унгария (+185%), Литва (+162%), Латвия (+135%), Чехия (+123%), Австрия (+111%) и Люксембург (+102%).

В същото време в две държави в ЕС е отчетено поевтиняване на жилищата от 2010 г. насам - в Италия (-8%) и Кипър (-3%).

В същия 13-годишен период наемите в ЕС са се увеличили средно с 50%. Най-голямо покачване е отчетено отново в Естония (+207%), Литва (+172%) и Ирландия (+102%). Единствената страна членка със спад на наемите за последните 13 години е Гърция (-19%).

Източник: segabg.com

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!