Обратно към категорията

Възстановяват част от мерките: Забраняват групови събирания над 30 човека

Добавено на: 09.07.2020 12:39
   

От няколко седмици отпаднаха доста мерки и то беше свързано с желанието да се върнат българите към нормалния начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем при наличието на коронавируса, каза на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БНТ.

За съжаление анализът, който е направен за последната седмица, показва, че броят на носителите на коронавирус се увеличава и премина критичната точка от 200 души. Стигнем ли до това ниво на заразяване трябва да се възстановят някои от използваните мерки до този момент, категоричен бе министърът. По думите му за съжаление анализът показва, че през следващите дни не се очаква да спаднат бройките на новите носители, дори може да има тенденция за ново увеличение.

На редовната среща днес на Националния оперативен щаб с премиера Борисов е предложено на премиера и той е приел да се възстановят част от мерките.

Министър Ананиев е подписал днес заповедта за промяна на мерките. Тя влиза в сила от 00.00 часа на 10 юли.

Новите неща са:

- всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито ще се провеждат без публика.

- не се разрешава посещенията в дискотеки, пиано барове, нощни клубове и заведения за развлечение на закрито. Посещенията на открито се допуска от 50 процента от общия капацитет и спазване на физическа дистанция от метър и половина.

- забранява се групови празненства с присъствие над 30 човека на открито и закрито - това са балове, кръщенета. Те могат да се провеждат, но до 30 човека при дистанция от метър и половина.

- последните промени са свързани със задълженията на държавните органи и институции за засилване на контрола: МЗ трябва да възложи на БАБХ ревизиране на проверки в заведенията за хранене и развлечения. Министерството на труда трябва да възложи на Главна инспекция по труда проверки на работодатели, относно спазването на изискванията. РЗИ-тата също трябва да засилят контрола. Областните управители също трябва да засилят контрола в отделните области.

Мерките ще важат до второ нареждане. Оперативно ще се прецени докога ще е това.

Ако има рязък скок на броя на вирусоносителите е възможно да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условия за това, допълни министърът.

Добрата новина е, че всеки ден се увеличава броят на излекуваните.

По думите на Ананиев увеличението на вирусоносителите се дължи на баловете, на събиране и струпване на много хора на едно място, клъстерни места и определени групи от населението. "За съжаление си повярвахме, че всичко е минало. Изследване показва, че 1,1 млн. българи твърдят, че няма такова заболяване, а 20 на сто твърдят, че е настинка. Това показва, че сме подценили ситуацията", каза още министър Ананиев.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди всички собственици на заведения, че контролът ще бъде жесток. Министърът Ананиев го допълни, че това важи и за всички хранителни магазини и молове.

"Персоналът задължително с маски. Това масово не се спазва, собствениците не го спазват", посочи той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!