Обратно към категорията

Заместник-министър Момчил Неков: Критериите за подбор на проекти по подмярка 7.2 ще осигурят на общините равен старт при кандидатстването

Добавено на: 21.05.2022 10:31
   

Критериите за подбор на проекти при предстоящия прием по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от ПРСР 2014-2020 г. ще бъдат обективни и ще осигурят равен старт на общините при кандидатстването“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков в онлайн включване в организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) регионална дискусия. В срещата участваха кметове и председатели на общински съвети от Североизточен район за планиране, като тя се проведе вчера в к.к. Албена.
По подмярка 7.2, която е част от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“, ще се приемат проекти в четири направления, като е определен следният максимален бюджет за едно проектно предложение: 
-    за водоснабдяване – 1,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение;
-    за пътища - 1,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение;
-    за улици и тротоари – 1 млн. евро за максимален бюджет за проектно предложение;
-    подобряване на енергийна ефективност в общински сгради – 0,5 млн. евро максимален бюджет за проектно предложение.
„Всички проекти трябва да бъдат изпълнени и платени до 2025 г. Очакваме да кандидатстват към 170 – 180 общини“, коментира заместник-министърът. Той допълни, че измененията в мярката трябва да бъдат одобрени от Комитета за наблюдение и нотифицирани от Европейската комисия, а общините ще кандидатстват на конкурентен принцип. 
Във връзка с подготовката на стратегии от страна на общините за подхода ВОМР за програмен период 2023 – 2027 г. Момчил Неков информира представителите на местната власт, че благодарение на Стратегическия план има възможност да бъде увеличен броят на местните инициативни групи от 64 на 100. Това е резултат от увеличеното на 60% национално съфинансиране по втори стълб в Стратегическия план.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!