Обратно към категорията

Заместник-началникът на отбраната смята, че доброволната служба ще помогне за преодоляване на недокомплекта в армията

Добавено на: 08.10.2021 15:17
   

С доброволната военна служба и с промяна на статута на курсантите се очаква да бъде решен проблемът с недокомплекта в Българската армия. Това заявиха във Велико Търново генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната, и бригаден генерал Иван Маламов, началник на Националния военен университет, съобщава БНР.

По неофициални данни недостигът на войници и офицери в Сухопътните войски е над 20 %. Като мярка за решаване на проблема с недокомплекта в армията е увеличаването на средствата за по-голям прием, коментира генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-началник на отбраната:  

„До сега сме залагали към 800 души да приемаме нови, за следващата година залагаме 1000“. 

27 на сто е неизпълнението на план-приема за курсанти в Националния военен университет тази година. За да бъдат привлечени още младежи, началникът на университета бригаден генерал Иван Маламов е предложил на министъра на отбраната да бъде променен статутът на курсантите: 

„Те да бъдат кадрови военнослужещи, които са бъдат наравно с всички останали, да получават заплати и осигуровки“. 

150 мъже и жени се очаква да започнат обучението си от 10 януари догодина във Велико Търново и Шумен като първи випуск на доброволната военна служба. Те ще бъдат назначени на войнишки длъжности, ще получават заплати и след края на обучението ще имат право да започнат работа в Българската армия.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!