Обратно към категорията

Започва изборът ни за 45-тия Парламент на страната

Добавено на: 04.04.2021 06:59
   

В този час на територията на страната започват изборите за Народно събрание. За първи път в новата ни история, българите гласуват масово  в условията на пандемия, като те могат да отидат до урните до 20 часа тази вечер, коментират от БНР.

Гласува се в над 12 хиляди секции в цялата страна, подвижните за хора с увреждания са 409, за карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни. Само в София те са 51, а Covid секциите в болниците са  88. За българите в чужбина разкритите са 465 в 69 държави.

За 240 места в парламента се борят 6 хиляди 895 кандидати,  издигнати от 30 партии и коалиции и от инициативни комитети. 

Над 6 милиона и 700 хиляди са избирателите вписани в предварителните списъци.

За разлика от предходните парламентарни избори през 2017 година, сега са осигурени устройства за машинен вот в  9 398 от секциите в страната. Там избирателите по списък са над 299. Дали да гласува с хартиена бюлетина, или с машина решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. 

"На хартиената бюлетина вотът се отбелязва със син химикал, разбира се, "X" или "V" Важният знак в случая е  гласуването за партия, към който може да се добави, разбира се, преференция за определен кандидат", каза говорителят на ЦИК  Димитър Димитров. 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция и дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на секционни комисии са с ръкавици.

Без проблем хората могат да гласуват ако личната им карта е изтекла от 13 март 2020 година към днешна дата. Гласува се в секциите по постоянен адрес или по настоящия, ако до 20 март в това е посочено пред общината. 

Право на глас имат навършилите 18 години към днешна дата, които не са поставени под запрещение или не изтърпяват наказанието "лишаване от свобода". Поставените под карантина или изолация заради коронавируса на първи, втори и трети април не могат да гласуват, това не могат да направят карантинирани на адрес, различен от постоянния, както хората в изолация в общините, където няма достатъчно заявления за разкриването на подвижна секция. 

Студентите с постоянен адрес в град различен от този на висшето училище гласуват там, където учат със заверена студентска книжка в избрана от тях секция, като попълват заявление, че няма да упражнят вота си на друго място. 

Хора, подали заявление за гласуване в чужбина и вписани в списък там, но които днес се намират в България, могат да гласуват в секция по постоянния си адр


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!