Обратно към категорията

Започват проверки на детските играчки

Добавено на: 25.05.2021 07:34
   

За поредна година, инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще проведат кампания за проверки на стоки в търговската мрежа по случай предстоящия 01 юни – Ден на детето, съобщиха от агенцията. Проверките ще се извършват от служители  на Главна дирекция „Надзор на пазара“ (ГДНП) при ДАМТН, в търговски обекти в цялата страна. Тази година в обхвата на кампанията е предвидено да се проверяват различни видове детски играчки.

Кампанията стартира на 25.05.2021 г. и ще продължи до 01.06.2021 г. Нейната цел е да се извърши проверка за изпълнение изискванията на Закон за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП) и Наредба за съществените изисквания и оценяване съответствието на играчките (НСИОСИ). Инспекторите ще проверяват за наличие на „СЕ“ маркировка за съответствие, наименование и адрес на производител и вносител, предупредителни текстове и/или инструкции за употреба и информация за безопасност на български език.

За установените по време на кампанията нарушения, инспекторите на ДАМТН ще предприемат законосъобразни действия.

По време на миналогодишната кампания за Деня на детето, са проверени общо 179 броя детски играчки – тротинетки и ролери. От тях 159 броя са били съответстващи, а  при 20 броя са констатирани несъответствия. без инструкция за употреба са били 3 броя играчки, 1 брой е бил без маркировка за съответствие, 11 броя са били без предупредителен текст, 3 броя са били без наименование и адрес на отговорен икономически оператор и 2 броя да били с други несъответствия.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!