Обратно към категорията

Заради COVID-19 удължават още срока на личните документи с изтекла валидност

Добавено на: 06.11.2020 14:08
Снимки: МВнР
   

Срокът на валидност на документите за самоличност и шофьорски книжки, решиха депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за мерките по време на извънредното положение.

Личните карти и паспорти, чийто срок на валидност изтича до 31 януари 2021 г., се удължава с още шест месеца. А на шофьорските книжки, чиято валидност изтича до 31 декември 2020 г., срокът се удължава със 7 месеца. 

Личните карти и паспорти с удължен срок са валидни в чужбина в условията на реципрочност. 

Шофьорските книжки ще са валидни не само на територията на България, а и на териториите на държавите-членки на ЕС, в съответствие с Регламент (ЕС) 2020/698 за определяне на специални и временни мерки с оглед на избухването на COVID-19 относно подновяването или удължаването на някои удостоверения, свидетелства и разрешителни и отлагането на някои периодични проверки и продължаващо обучение в определени области на транспортното законодателство.  .

Тези текстове влизат в сила със задна дата - от 31 октомври 2020 г.

По искане на лицата нова лична карта, паспорт и шофьорска книжка могат да се издават и преди изтичането на удължения срок.

До този момент 48 държави са потвърдили, че в условията на пандемията от коронавируса ще признават и пропускат на излизане от територията им български граждани с изтекли лични документи. България реципрочно ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Всяка от държавите обаче е поставила и свои ограничения. Преди месец, например, Министерството на външните работи на Германия е уведомило България, че във връзка с условията на пандемията от коронавирус страната удължава еднократно срока за използване на изтекли лични документи на чужденци, включително български граждани, на територията на страната до края на годината само за административни цели. Така български лични карти и задгранични паспорти с изтекла валидност след 13 март 2020 г. ще бъдат признавани в Германия до 31 декември 2020 г. за вътрешно-държавни цели (продължаване срока на пребиваване). Еднократното удължаване на срока цели най-вече да се предотвратят проблеми с престоя и пребиваването на чуждите граждани, които вече се намират на територията на Федералната република.  

Припомняме, че във връзка с кризата от коронавируса през пролетта Германия обяви, че приема предложението да признава за валидни изтекли след 13 март 2020 г. български лични документи, с които сънародниците ни да могат да напускат страната на път за родината. Този срок изтича на 31 декември, като след тази дата български граждани с изтекли лични документи няма да могат да пресичат германската държавна граница.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!