Обратно към категорията

Заседание на Съвета за национална сигурност заради COVID-19 и мигрантите

Добавено на: 16.08.2021 08:46
   

Президентът Румен Радев свика за днес Консултативния съвет за национална сигурност по темите: "Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19“ и „Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция".

През последните дни броят на новозаразените с коронавирус се покачва непрекъснато, като вече се говори за влизане в нова вълна от епидемията. В същото време служебният финансов министър Асен Василев на няколко пъти алармира, че в разгара на евентуална нова вълна парите за допълнителни финансови стимули за медиците, ваксини, лекарства и помощ за бизнеса и уязвими социални групи ще свършат. Изходът е актуализация на бюджета, вече предложена от служебния кабинет, която обаче още не е обсъдена от депутатите.

Междувременно се забелязва и засилване на мигрантския натиск по границата с Турция.

На заседанието на КСНС вътрешният министър Бойко Рашков се очаква да докладва новостите, свързани с това. Пред медиите той обясни, че групи, основно афганистанци, наближават Турция, като се очаква те да направят опит да влязат и в ЕС.

„Това изисква подготовка, взимане на адекватни мерки. Нямаме основание да се успокояваме, защото обстоятелствата налагат друго“, посочи още Рашков и обясни, че хора от жандармерията вече контролират процесите по границата. Работата на тези служители е да предотвратят незаконно влизане у нас или да заловят проникналите във вътрешността на страната ни.

В работата на КСНС по закон участват председателят на Народното събрание, премиерът, министрите на отбраната, вътрешните и външните работи, финансите, ръководителите на специалните служби, началникът на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!