Обратно към категорията

Заседава Съветът за национална сигурност

Добавено на: 15.02.2022 07:12
   

Президентът Румен Радев свиква във вторник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

Заседанието се провежда на фона на напрежението около Украйна, което беше обсъдено от Съвета по сигурността към Министерския съвет на 11 февруари, и след годишната конференция на началника на отбраната на 8 и 9 февруари и представения анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2021 година, пише БТА.

Сред актуалните теми, свързани с въоръжените ни сили, са формирането на батальонна бойна група, очакваното забавяне в доставката на изтребители F-16 за Военно-въздушните ни сили, проектът за нови бронирани машини за Сухопътните войски, възможността за постигане на 2 процента от БВП за отбрана преди 2024 година.

Позицията на президента Радев е, че най-важната гаранция за националната ни сигурност е боеготовността на Българската армия, нейната модернизация и мотивацията на личния състав. Президентът заяви, че най-големият риск за сигурността на България е да се неглижират проблемите на въоръжените сили. "Не можем да се сещаме за тях само от криза до криза и от катастрофа до катастрофа. Трябва да има непрекъснато внимание на най-високо държавно ниво към тяхната боеспособност", каза Румен Радев.

Кризата в Украйна създава заплаха за сигурността не само на България и нашия регион, а на цяла Европа. Това е криза с глобални измерения, посочи президентът Радев. По думите на президента не може да има военно решение на тази криза и единственият път за намиране на устойчиво решение е по пътя на преговорите и дипломацията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!