Обратно към категорията

Затвори и психиатрии се нуждаят от модернизиране

Добавено на: 11.02.2020 14:26
   

Ужасяващи остават условията в местата за лишаване от свобода у нас.

Става въпрос за арести, затвори и дори интернати и домове за хора със затруднения. Омбудсманът Диана Ковачева представя пълен анализ на състоянието на тези места.
"Условията са тежки. Надзирателите са в същите условия в каквито и лишените от свобода. В последните години условията в затворите се подобряват, но има затвори, които остават в много тежко състояние - такъв е Централният софийски затвор. Сградата не подлежи на ремонт, трябва да се търси вариант за нова - санитарни възли пренаселеност, мухъл, хлебарки, дървеници, прокъсани дюшеци... Липсва свеж въздух и достъп до естествена светлина", заяви Ковачева в "България сутрин".

Омбудсманът подчерта също, че арестите остават в много тежко състояние. По думите ѝ има проблеми с медицинското обслужване, тъй като липсват желаещи медицински специалисти, които да работят на щат в затворите. Ковачева отбеляза, че стандартът от  4 квадратни метра в арестите не е постигнат.

"България беше осъдена многократно от съда в Страсбург и беше въведен вътрешен механизъм за обезщетяване на лишените от свобода заради лошите условия в затворите. Хората трябва да бъдат превъзпитани, целта е те да не се върнат обратно в затвора. Има сериозен проблем със социалните дейности, не се работи достатъчно добре за тяхното превъзпитание", подчерта омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Местата за психичноболните

Диана Ковачева посочи още, че са ужасяващи условията и в местата за психичноболни лица в Курило и Кърджали. Местата били изолирани и това пречело на достъпа до специализирана помощ. Оказва се, че там живеят хора по 20-25 години, като по закон едно лице може да бъде задържано между 3 и 6 месеца. Това са хора, които нямат близки или са непотърсени от своите близки.

Според Ковачева има нужда от цялостна реформа и пари в психиатричната грижа. Изработена е национална стратегия за психичното здраве 2020-2030 г., заедно с план за действие. Те трябва да бъдат приети и адекватно финансирани, настоя тя.

Източници: Bulgaria ON AIR, Dnes.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!