Обратно към категорията

Здравният министър: Нови мерки в някои райони ще има след 5 дни, София е най-проблемна

Добавено на: 23.01.2022 10:19
   

"14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души - до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво - ограничения на национално ниво не са необходими". Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова.

По думите й благодарение на модела на МЗ за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал. "Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно", категоричен е министърът.

По думите й най-проблемен от гледна точка на заболеваемостта в момента е София-град.

"Мерките, които ще се вземат в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Тези мерки ще бъдат взето на областно ниво. Максимално сме отразили желанието на МОН да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас", подчерта професор Сербезова.

И допълни: "Към настоящият етап се запазва присъственият учебен процес, който се следи много отблизо. Ваканцията, обявена от академик Николай Денков, ще даде възможност за една почивка, без това да навреди на учебния процес".

Тя изрази несъгласие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните легла. "Те вероятно пропускат, че това не е единственият фактор който се отчита. Вземаме предвид как протича вируса, кои възрастови групи се разболяват, как се натоварва системата и как се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и спешните обаждания", обясни здравният министър.

По думите й, над 90% от пациентите, които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани.

"Искам да отправя апел - да се повиши ваксинационният обхват. Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването", подчерта проф. Сербезова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!