Обратно към категорията

Жители на Кресна излизат днес на протест пред представителството на Европейската комисия в София

Добавено на: 24.02.2020 08:43
   

Хората ще заявят желанието си за запазване на главен път Е-79 като алтернативен път на АМ „Струма“ и ще връчат протестно писмо.

„Протестираме срещу това, че европейските институции – и Европейската комисия, и Европейският парламент имат напълно безотговорно отношение към този случай, като дават безконтролно пари и водят със своите действия до нарушаване на законите на Европа и обричат човешкия живот на смърт на този път, а обричат по този начин и природата на смърт“, заяви в предаването „Преди всички“ Андрей Ковачев от сдружение за дива природа „Балкани“.

Проблемът в Кресна е породен не просто от строителството на тази отсечка, а на цялата магистрала, изтъкна природозащитникът.

Досега българското правителство лъжеше в Европа, че всички хора в България подкрепят тяхното решение и водиха една много мръсна кампания и в България по този повод. Реалността е съвсем различна. Надали в Кресна ще срещнете човек, който би ви казал, че подкрепя това правителствено решение и че иска да остане без локален път или би ви казал – там няма да умират хора“, коментира Ковачев.

За всекиго е ясно, че когато направиш скоростна отсечка на тясно място, през което преминават и пешеходци, и животни, то катастрофите стават неминуеми, подчерта Андрей Ковачев. По думите му години наред правителството не взима никакви мерки за спиране на катастрофите в дефилето.

„Биха могли спокойно да сложат и трафик камери, една средна линия на това шосе и нямаше да има загинали хора, но те не го правят.“

Ковачев допълни, че правителството не е спазило нито една от европейските директиви за пътна безопасност

„Ама на нула, разбирате ли? Има процедури, примерно, когато имате алтернативи, да оцените и да изберете най-безопасната за хората алтернатива. Тази процедура въобще не са я провели. Тя е задължителна, но те я нямат, тя е на нулата. Правят ОВОС и други неща за околната среда, обаче за живота на хората не са ги направили процедурите, за да изберат най-безопасната алтернатива и реално са избрали нещо, което е убийствено.“

Нито с опазването на природата, нито с опазването на живота на хората има съобразяване от страна на правителството, категоричен е Андрей Ковачев. „За екологичната точка понеже от нашите организации, природозащитни, от години ги натискаме, те направиха процедури, които обаче са абсолютни шменти капели и лъжи. Докато в пътната безопасност не е имало кой да ги натиска години наред и те просто са бездействали.“

Ковачев смята, че Европейската комисия действа формално и чуваемостта ще дойде "когато общественият натиск накара Комисията да си свърши работата".

"Нашето правителство няма никакъв капацитет да реши проблема само. Трябва му категорично натиск отвън и външни експерти да помагат", обобщи Андрей Ковачев. 
Източник: БНР

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!