Обратно към категорията

Зоолози: Ако видите змия, внимавайте да не я предизвикате

Добавено на: 29.06.2020 08:58
   

Със затоплянето на времето започва сезонът на змиите. Влечугите излизат на припек с една единствена цел - да акумулират топлина от слънцето. 

Телефонът на Венцислав Петков, уредник в Екомузея с аквариум в Русе, е подаден в националната система 112 за справяне с проблема с ухапванията от змии. За БНР той сподели:

"Като зоолог обикновено обяснявам на хората да не вменяват на животните човешки качества. Повечето хора търсят човешкия облик - образ, поведение във всички диви животни, включително и в змиите. За съжаление, това оказва негативно влияние върху самите животни, когато им предадат злоба, отмъстителност, подлост или други типични качества за човека", каза Венцислав Петков.

В природата всичко е на базата на инстинкти, на някакви директни причини, които се случват в момента, допълни зоологът.

"Змия няма да ви ухапе, ако вие не я предизвикате, т.е. ако в природата се срещнем със змия, тя най-вероятно е уплашена много повече от нас и ще иска да бяга. Обаче, ако ние с нашия си страх не ѝ дадем шанс да избяга, тя няма да има друг избор освен да ни ухапе", подчерта Венцислав Петков. 

В България се срещат 18 вида змии, от които 6 имат отрова. Реално бихме могли да видим две отровни змии - пепелянка и усойница.

"Изследвано е, правено е статистическо проучване, че около 90% от смъртните случаи след ухапване от змия са заради разрив на сърцето", допълни Венцислав Петков.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!