Обратно към категорията

Зоран Заев: Опитът да присвоим чужда история ни скара с почти всички съседи

   

Зоран Заев: Опитът да присвоим чужда история ни скара с почти всички съседи

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви в интервю за гръцката телевизия Алфа, че македонците са присвоявали световна, балканска и чужда история, съобщават македонските медии и БТА. 
 
"Опитът ни нашата история да се промени с взимането на световна, балканска и чужда (история), като при това не държахме сметка как това виляе на нашите съседи, доведе до там, че буквално да бъдем скарани с почти всичките си съседи. По този начин се затвориха всички процеси в европейската ни интеграция и интеграцията в НАТО", каза Заев, цитиран от македонския портал А1он.
 
Изявлението му предизвикаха силни реакции в Северна Македония.
 
Гражданите обвиниха Заев, че е казал това, за да се "подмаже" на съседите.
 
В интервюто за Алфа Заев говори и за точките в Преспанското споразумение, които уреждат статута на македонския език и славянския произход на македонския народ.
 
След като бе подписан Договорът за добросъседство между България и Македония, се създаде смесена комисия от историци от двете страни, която има за цел да изглади историческите спорове между двете държави.
 
Работата й обаче получи критики и от двете страни, като в това време между българската и македонската дипломация възникна конфликт за националността на Гоце Делчев.
 
Последва изказване на новоизбрания президент Стево Пендаровски, че "Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония".
 
****
 
Източник: dir.bg
 
 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!