Обратно към категорията

Зрелостниците се явяват на втора матура

Добавено на: 20.05.2022 07:29
   

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се състои днес и на него се очаква да се явят 45 224 зрелостници в страната, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Той започва в 8:30 часа.

В МОН ще се изтегли изпитният вариант за втората задължителна матура по профилиращ предмет и вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит по професия за професионалните гимназии и професионалните паралелки.

Зрелостниците трябва да бъдат в изпитните зали поне 30 минути по-рано, да носят документ за самоличност и служебната бележка. Пише се само с черен химикал.

За учениците от профилираните гимназии втората матура е по профилиращ учебен предмет по избор с изключение на български език и литература. Завършващите професионални паралелки и професионални гимназии полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Зрелостниците, които сега се явяват на матурите, са първият випуск, който завършва по Закона за предучилищното и училищното образование.

По традиция за втората матура най-желан е английският език, следван от "Биология и здравно образование" и от "География и икономика".

За първи път има възможност да се държи втори задължителен зрелостен изпит и по предметите - информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи. По време на втората част от матурите по информатика и по информационни технологии младежите ще работят на компютър.

Дипломни проекти ще защитават 8286 зрелостници от професионални гимназии и паралелки, други 12 572 ще се явяват на изпити по професията, включващи писмена и устна част.

Над 9000 ученици ще се явят на втора матура в София днес и за първи път за втората матура за учениците, обучаващи се в професионални гимназии или в паралелки за професионална подготовка в съответното училище, ще е изпитът по теория. "Над 3000 ученици ще проведат по различен начин своята втора матура, а учениците, които ще се явят на общообразователен предмет са малко над 5000. Те ще са разпределени в тези 80 столични училища, като традиционно най-желаният учебен предмет за втората матура е английският език. От тези над 5000 зрелостници, около 3000 ще се явят на втора матура по английски език в София", съобщи вчера началникът на Регионалното управление на образованието в София-град Ваня Кастрева.

Тя обясни, че "английският език ще е матура върху три различни нива, защото е свързано с това как е изучаван езикът от учениците - дали е било интензивно, според Общоевропейската езикова рамка за ниво В2, но има и още две нива".

В 824 училища ще има държавни зрелостни изпити по общообразователни или профилиращи предмети, а в 497 училища - за професия.

От МОН съобщиха, че от 26 май до 1 юни са допълнителните матури по желание. Поради големия брой предмети в един ден могат да се провеждат по два изпита - сутрин и следобед. На допълнителни матури са пожелали да се явят общо 3238 зрелостници.

На 18 май се състоя първият задължителен зрелостен изпит по български език и литература. На матурата се явиха 43 028 зрелостници в страната, което е 97 процента от допуснатите до изпита.Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!