Обратно към категорията

Зърнопроизводителите излизат на протест след предложението за разрешаване на вноса от Украйна

Добавено на: 13.09.2023 08:19
   

Земеделският сектор подготвя общонационален протест. След неуспешния опит на земеделския министър да се срещне с недоволните браншове и след вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия срещу удължаване на забраната за внос на украински селскостопански стоки късно снощи Националната асоциация на зърнопроизводителите взе решение за участие в протестни действия, а днес Българската аграрна камара, в която зърнопроизводителите членуват, ще обяви предстоящите си действия в цялата страна.

Ден след като аграрната камара, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог, той ги покани на среща, на която обаче те отказаха да присъстват.

Причината е, че вече имат конкретни искания, които според браншовиците трябва да бъдат обсъдени не само със земеделския, но и с финансовия министър и с премиера. Фермерите поставиха срок за тази среща 15 септември - тогава изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна у нас.

Според българските зърнопроизводители ще има сериозни загуби за тях, защото заради войната цената на украинското зърно е по-ниска, а това прави невъзможно оцеляването им на пазара.

България въведе забрана за внос на зърно от Украйна през април. От Европейската комисия тогава обещаха подкрепа на българските производители, но такава и до ден днешен не е оказвана, казват зърнопроизводителите.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!