Обратно към категорията

ЦИК реши на предстоящите избори за местна власт да се гласува само с хартиени бюлетини

Добавено на: 28.10.2023 09:24
   

ЦИК отмени машинното гласуване и на двата тура на изборите за местна власт.

В неделя, 29-и октомври, както и на втория тур на местните избори на 5-и ноември да се гласува само с хартиени бюлетини.

Това предложение одобри Централната избирателна комисия, въпреки че заместник-председателят Цветозар Томов поиска да се даде два часа срок на министъра на електронното управление да отговори дали ще има удостоверяване на изборните устройства.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова нарече решението на Комисията много трудно, но по думите ѝ е "важно доверието, което днес е било компрометирано, за което ЦИК няма никакво отношение по повод създадената "срамна ситуация".

В мотивите за решението, с което се отменя машинния вот тази неделя и следващата на балотажа, е записано, че е получена информация от ДАНС и от министъра на електронното управление в лична среща с него по-рано днес, а по-късно през деня от него е получено писмо относно удостоверяването на устройствата. Самото писмо на министъра гласи, че към настоящия момент няма решение за удостоверяване на машините. Това обаче е условие по Изборния кодекс, за да се гласува с машините.

Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обоснова мотивите на решението на местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини:

"С оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройство за машинно гласуване, удостоверени по реда на чл.213, ал. 3 от Изборния кодекс и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс, предлагам Централната избирателна комисия да вземе следното решение: На изборите за общински съветници и за кметове на 29-и октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 05-и ноември 2023 г., гласуването във всички избирателни секции да се произведе само със хартиени бюлетини".

ЦИК одобри с 12 глас "ЗА" в неделя да се гласува само с хартиени бюлетини, както и на балотажа на 5-и ноември следващата седмица.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!