Обратно към категорията

Спор между магистрати за жалба от Болярово

Добавено на: 09.10.2019 10:53
   

И Стралджа влезе в съда, заради изборите

Спор за подсъдност между тричленен състав на Върховния административен съд и Административен съд Ямбол по жалба срещу решение на Общинска избирателна комисия-Болярово. С такова определение излезе вчера съставът на Четвърто отделение във Върховния съд и препрати жалбата на петчленен състав на ВАС, който да определи кой е компетентен да разгледа делото.

Жалбата е от представител на една от партиите, които участват в изборите в община Болярово. Оспорва се отказ на Общинската избирателна комисия да регистрира Кръстина Георгиева като кандидат за кмет на село Стефан Караджово и като кандидат за общински съветник. Мотивите на комисията са, че Георгиева няма задължителната по закон 6-месечна адресна регистрация в община Болярово.

Жалбата вече беше отхвърлена от Централната избирателна комисия. От партията оспорваха решението на ЦИК пред Административен съд – Ямбол, откъдето пък прецениха, че компетентен да се произнесе в случая е ВАС. По повод спора между ямболския съд и 3-членен състав на върховния, вчера следобяд 5-членен състав разпореди, че преписката трябва да се върне отново в Ямбол и да се разгледа от местните магистрати.

Вчера пред Административен съд - Ямбол е постъпила и жалба против решение на Общинската избирателна комисия Стралджа, в частта му с която е определен състава на секционната избирателна комисия в секция 28220006 Стралджа в СУ „П.К.Яворов“. Представител на парламентарно представена партия оспорва разпределението на квотите между партиите за местата и настоява в тази секция да бъдат назначени двама членове от неговата партия.

По тази жалба ЦИК вече излезе с решение за отхвърляне.

Сега се очаква и произнасянето на Административен съд-Ямбол. Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 10 октомври от 10.00 часа.

А в понеделник Административен съд – Ямбол отхвърли жалбата на Донка Георгиева, председател на Инициативния комитет за издигане на Ангел Стоянов Ангелов за независим общински съветник в Община Ямбол, чиято регистрация беше заличена с решение на Общинската избирателна комисия. Мотивите за заличаването бяха липса на достатъчно коректни подписи на избиратели с постоянен адрес в Ямбол в подкрепа на независимия кандидат. Решението на съда за отхвърляне на жалбата е окончателно и не подлежи на оспорване.

По-късно същия ден Общинската избирателна комисия в Ямбол одобри образците на бюлетините, с които жителите на Ямбол ще гласуват на 27 октомври за кмет и за общински съветници. От решението на ОИК става ясно, че въпреки големите числа, изтеглени по време на жребия за съответните кандидати, бюлетините няма да са толкова дълги. 22 са позициите в бюлетината за общински съветници, 10 – в бюлетината за кмет, заедно с полето не подкрепям никого.

Екип на 999


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!