Обратно към категорията

По-добри добиви отчитат при пшеницата

Добавено на: 18.07.2021 10:39
   

Ечемикът в област Ямбол се прибира средно на около 500 кг/дка, а пшеницата –на 550 кг/дка. Реколтата е по-добра и повече спрямо 2020 г., когато сушата свали добивите от пшеницата и ечемика съответно до 274 кг/дка и 338 кг/дка.

Падналите обилни дъждове през юни забавиха жътвата, на места посевите са полегнали, което намалява тяхното качество и количество. Въпреки това стопаните в областта очакват високи добиви и много добро качество на зърното.

През тази есен в област Ямбол са засети 689 000 декара с пшеница, 75 000 декара с ечемик и 179 000 декара със зимна маслодайна рапица.

И в област Сливен жътвата на пшеница и рапица е в ход. Ечемикът е по хамбарите, като средният добив е около 500 кг/дка. Пшеницата към момента е с добро качество и ако времето даде ръка, се очакват средни добиви от над 500 кг/дка.

Въпреки че жътвената кампания тази година започна по-късно в цялата страна и прибраните количества изостават спрямо 2020 г., засега и при трите основни есенни култури се отчитат по-високи средни добиви от декар, сочи последният оперативен бюлетин на Министерството на земеделието.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!