Обратно към категорията

27 състезатели с 47-литров мях с вино на раменете изкачваха Сливенския Балкан

Добавено на: 07.05.2023 16:55
   

Общо 27 състезатели, сред които американски военнослужещи от полигона "Ново село", участваха в скоростното изкачване на Хайдушката пътека с мях, пълен с 43 литра вино. Това съобщиха от областната администрация. Областният управител Минчо Афузов също присъства на организираните от фондация "Стария бряст" и приятели Юнашки игри "Хайдушка среща" - 2023 г. на Гергьовден.

За трети пореден път победител в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с 43-литров мях с вино" стана Милен Шидеров с време 56 минути и 15 секунди. Втори в класирането остана Никола Арнаудов, а трети - Иво Марков. При жените (общо девет участнички) в дисциплината "изкачване на Хайдушката пътека с чувал с 25 кг брашно" победителка стана Лиляна Фотева.

В останалите "юнашки състезания", проведени на Слънчева поляна в местността "Карандила", в категорията "борба" за победител бе излъчен Мирослав Киров, а в дисциплината "хвърляне на грамаден камък" - Борис Налбантов. За "главен войвода", с най-много спечелени точки в многобоя, бе провъзгласен Милен Шидеров. Всички категории, включени в Юнашки игри "Хайдушка среща", имат свой аналог в спомените и легендите за прославени сливенски хайдути и войводи. Известно от историята е например, че изборът на войвода е ставал чрез премерване на смелостта, силата, бързината и ума в различни състезания и предизвикателства.

Юнашките игри „Хайдушка среща“ и надпревара с мях по Хайдушката пътека се провеждат за осми път. Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър – 10 май. Надпреварата е вдъхновена от записките на войводата Панайот Хитов, в които той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с около 40-литров мях с вино.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!