Обратно към категорията

800 лв. е годишният бюджет на ПСС - Сливен

Добавено на: 05.11.2020 12:48
Снимки: ПСС - Сливен
   

Доброволци спасиха бедстващ колоездач в Балкана над Сливен.
Това се случи преди дни, когато доброволци от Планинската спасителна служба – Сливен проведоха акция по оказване на помощ на пострадал колоездач в района на местност Карандила. Според ПСС – Сливен тя е проведена максимално стегнато и със щадящ транспорт до линейка на Центъра за спешна медицинска помощ.

В България планинската помощ датира от 1933г., а в Сливен е създадена през 1962. От нея се извършват строго специализирани и добре структурирани спасителни действия, като в България няма друга организация, която може да ги извършва, коментира за 999 началникът на ПСС – Сливен Николай Сотиров.

Във всяка една спасителна операция ние сме тези, които водим спасителните действия и ако е нужно напътстваме полиция или пожарна в конкретни ситуации. В нашата практика дори е имало случаи, в които сме работили и извън планината, например спасявали сме хора паднали в кладенци.”

В България планинските спасителни служби се издържат в около 95% от доброволци, като на щат са само 50 души в цялата страна.

За да станеш планински спасител в България, било то и като доброволец, не е толкова лесно. На първо място трябва да имаш нужните качества, за да го правиш. След това да минеш 2 годишен курс за спасител, който частично плащаш с лични средства. После се налага да вземеш всички изпити в курса, следва едногодишен стаж в планински екип, тогава вече ако бъдеш одобрен продължаваш своята работа.”

Сотиров коментира и разходите, които сливенската спасителна служба има:
„Годишно ние получаваме по 800 лв. от централата в София, които стигат единствено за разхода на гориво на нашия автомобил, който ползваме. Останалите пари, които са ни нужни, за да функционираме идват или лично от нас, или от дарителство. Разбира се, ако евентуално е нужен ремонт на автомобила, отново централата в София отпуска някакви пари за възстановяването му, но на първо място е нашето желание проблемът да се реши бързо.”

Началникът на ПСС – Сливен изтъкна, че планината в Сливен не е толкова опасна, колкото в останалите краища на България, но тук, както и в другите части от страната, туристите имат лоша застрахователна култура. „Планинската застраховка би помогнала в случай на произшествие, за да се изплатят разходите на екипа по спасителната мисия и след това, чрез тези пари, да се закупи и нужната техника, която да ни помага в бъдеще.”

Като съвет за зимния сезон планинският спасител използва старата българска поговорка „През лятото трябва да се тръгва с дреха, а през зимата с храна.”и добави „Хубаво е през зимата да се използва добра екипировка, да не се тръгва с обувки неподходящи за сезона и за планината. Батериите на телефоните трябва да са заредени добре и да имат инсталирано на тях приложението на планинската спасителна служба, което ни улеснява изключително много да намерим даден човек, ако той се изгуби.”

В заключение Николай Сотиров си пожела през остатъка на тази, както и следващата година екипът му, както и хората посещаващи планините, да преживяват възможно най-много положителни емоции.

Екип 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!