Обратно към категорията

97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен се отбелязват днес  

Добавено на: 23.11.2021 13:18
   

Днес се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не „благодарните потомци“, а те - оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си - „На тези, които завинаги останаха по бойните полета“.

В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.

На днешната дата - 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие „Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка. В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

Във връзка с породения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе спешни мерки за възстановяване на паметника. Миналата година приключи най-неотложният етап - отливането на реплика на фигуралната композиция на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ „Д-р Симеон Табаков“, а на нейно място беше монтирана излятата от месинг.

„Благодарим на дарителите, с чиято финансова подкрепа възстановителните дейности бяха обезпечени. С набраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни инициативи, заделените средства от бюджета на Общината и материалната подкрепа за отливката на Министерството на отбраната, успяхме да приключим първия етап от реставрацията“, коментира кметът Стефан Радев. По думите му предстоят още възстановителни дейности и оформяне на архитектурно-художествената среда около паметника.

Желаещите да се включат в благотворителната кампания могат да го направят на посочената дарителска сметка.

Общинска банка АД – Сливен

BG03SOMB91308428713744

BIC SOMBBSF

Код за вид плащане-44 51 00

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!