Обратно към категорията

Акция "Зима" стартира в Сливен

Добавено на: 30.10.2020 12:50
   

Операцията ще се проведе на три етапа от 1 до 30 ноември

С началото на зимния сезон и необходимостта от превантивни действия за ограничаване пътнотранспортния травматизъм от 1 ноември стартира традиционната Акция „Зима”. Организацията и дейностите по акция се провеждат от отдел „Пътна полиция” към Главна дирекция „Национална полиция” по инициатива на Съюза на българските автомобилисти с подкрепата на Българския червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура” и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

На брифинг днес в сградата на ОДМВР-Сливен началникът на сектор „Пътна полиция”-Сливен главен инспектор Илиян Николов представи инициативите и предстоящите кампании по пътна безопасност в рамките на акцията.

Акция „Зима” стартира на 1 и ще продължи до 30 ноември, като в тези дни ще се проведат три кампании, които са реализирани успешно през последните години. Първата кампания е „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември. Ще се следи за изправност на светлините в съответствие с нормативните изисквания. Ще се следи за използване на светлоортазителни жилетки, знаци и други елементи от водачите на велосипеди, индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/ и превозни средства с животинска тяга, които способстват този вид пътни превозни средства, да бъдат лесно забележими в тъмната част на денонощието. По инициатива на Пътна полиция-Сливен е предвидена информационна кампания, която да достигне до водачите на индивидуални електрически превозни средства/тротинетки/. Кампанията предвижда запознаване с промените в Закона за движение по пътищата, касаещи този вид превозни средства, както и всичко необходимо като оборудване и поведение на пътя.

Втората кампания е „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя”. Тя е предвидена за дните от 11 до 20 ноември. Ще бъдат санкционирани както пешеходци, пресичащи неправилно, така и водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Контролът ще бъде завишен в часовете, когато се стъмнява и видимостта е по-малка, както и в тъмната част на денонощието. Ще се наблегне на превантивния контрол на пешеходци, които пресичат неправилно. По предписание на пътна полиция с решение на Общинската комисия по безопасност на движението продължава изграждането на заграждения на опасните участъци за пресичане, изграждане на осветени пешеходни пътеки, освежаване на маркировката и други дейности на стопаните на пътя, които да допринесат за намаляване брой на пътните инциденти с пешеходци.

Третата кампания е „Безопасно шофиране през зимата”, насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще се проведе за времето от 21 до 30 ноември. Ще се осъществява контрол над техническата изправност на автомобилите и подготовката за движение при зимни условия. Освен проверка на светлините, ще се извършва проверка на гумите, при които дълбочината на грайфера трябва да бъде равна на 4 мм или по-голяма, системите за почистване на стъклата, оборудването на автомобила със задължителните триъгълник, жилетка, аптечна, пожарогасител.

По време на кампаниите ще се следи и за нарушения, пряко влияещи на пътния травматизъм като употреба на алкохол, наркотици, неправоспособност и превишаване на скоростта.

И тази година третата неделя на месец ноември е обявена за Световн ден за възпоменание на загиналите при пътни произшествия. На 15 ноември 2020 година е предвидена превантивно-информационна кампания с участието на младежите доброволци от БЧК-Сливен. На този ден традиционно Пътна полиция и БЧК информират водачите за основните причини за възникване на пътни инциденти и апелират за толерантност на пътя.

В рамките на акция „Зима” от 1 до 30 ноември Съюзът на българските автомобилисти предоставят на водачите безплатни консултации по отношение на състоянието и подготовката на автомобилите за зимния сезон. Всеки, който желае може да направи това в пункта на СБА, който се намира на бул.”Банско шосе” №4 в град Сливен. От СБА –Сливен съветват да се обърне особено внимание на техническото състояние на автомобила при движение в зимни условия, което е от основно значение за безопасността на водачите и пътниците. Основните елемента от подготовка за зимата са проверка на гумите; проверка на антифриз и течност за чистачки; техническа изправност на отоплителната система; снабдяването с вериги и въже за теглене и не на последно място изправността на светлините.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!