Обратно към категорията

ХХХ юбилеен събор на каракачаните ще се проведе в местността Карандила на 26 август  

Добавено на: 08.08.2023 13:57
Снимки: Facebook Федерация на каракачаните в България
   

30-и юбилеен Национален събор на каракачаните в България ще се проведе в местността Карандила в последната събота на месец август. 

Съборът е една от традиционните прояви, организирани от Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България. Основната му цел е да се запазят, съхранят и да се предадат на поколенията традициите, обичаите, фолклорът и културата на каракачаните, каза Никола Къчев, председател на Федерацията.

Съборът ще бъде на поляната пред хижа „Миролио“, до увеселителния кът „Кълвача“, където е изграден постоянен каракачански стан и който е атракция за туристите през цялата година. Там посетителите ще могат да се запознаят отблизо с живота на каракачаните.

Програмата и тази година ще е богата, с много местни участници, както и известни гости от Гърция. Началото е от 10,30 часа на 26 август /събота/ с официално откриване с водосвет и приветствено слово. Ще има изпълнения на танцови ансамбли от България и Гърция.

Председателят на ФКПДКБ Никола Къчев заяви, че малко културни организации в страната могат да се похвалят с такъв дълъг живот и традиционен събор.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!